14.06.2024 ob 17:40
Deli članek
Slovenija naj bo okrepila gospodarsko sodelovanje z Združenimi arabskiimi emirat

Ministrica Tanja Fajon je v Ljubljani sprejela ministra Abdulaha Bin Zajeda /foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Ljubljana (MOREL)- Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na delovnem obisku v Sloveniji gostila ministra za zunanje zadeve Združenih arabskih emiratov Abdulaha Bin Zajeda Al Najhana, kjer sta nadaljevala majske pogovore iz Abu Dabija. Največ pozornosti sta namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.
Ministrica Fajon in minister Združenih arabskih emiratov (ZAE) Abdulah bin Zajed sta govorila o poglabljanju bilateralnih odnosov med Slovenijo in ZAE, predvsem na ekonomskem področju. Ministrica je vesela, da imajo Združeni arabski emirati interes za naložbe v Slovenijo in povečanje trgovinske menjave. "Zanimajo jih tako turizem, gospodarstvo in promet, kot umetna inteligenca. Veliko sva govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja in o sklenitvi treh memorandumov o sodelovanju v bližnji prihodnosti. Ob tem jih zanimajo tudi obnovljivi viri in tehnologije", je izjavila ministrica Fajon. Dodala je, da je bil obisk kratek, a koristen. "Predvsem pa obisk ministra le nekaj tednov po pogovorih v Abu Dabiju potrjuje dobre odnose med državama," je povedala ministrica. V ZAE deluje kar nekaj slovenskih podjetih, obstajajo pa nove možnosti za sodelovanje. ZAE so med državami Zaliva po obsegu blagovne menjave s Slovenijo na drugem mestu.
Ministrica Tanja Fajon je poudarila tudi, da vidi možnost vzpostaviti oblike sodelovanja na področju kulture, visokega šolstva in med našimi diplomatskimi akademijami.Ob obisku v Sloveniji sta se pogovarjala tudi o aktualnih mednarodnih temah, predvsem Bližnjem vzhodu in rešitviizraelsko-palestinskega konflikta. "Konkretno sva se pogovarjala, kako bi lahko tudi mi pomagali otrokom iz Gaze, kjer so Združeni arabski emirati dosedaj storili ogromno. Govorila sva o tem, kako bi Slovenija skušala preko ZAE pomagati otrokom iz Gaze," je še dodala Fajon.  To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)