25.05.2023 ob 11:17
Deli članek
Slovenska diplomacija na turneji po azijskih državah

Ministrici med novinarsko konferenco | Foto Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Džakarta (MOREL)-  Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se mudi na prvem uradnem obisku na višji ravni v Indoneziji po letu 2006. V Džakarti jo je včeraj sprejela ministrica za zunanje zadeve Retno Marsudi, s katero sta govorili o krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama ter o odnosih med EU in Združenjem držav jugovzhodne Azije (angleško Association of Southeast Asian Nations – ASEAN). Danes se je sestala tudi z generalnim sekretarjem ASEAN in s predsednikom Zbornice za trgovino in industrijo Indonezije.

"Veseli me, da sem po 17 letih kot prva slovenska zunanja ministrica na dvostranskem obisku v Džakarti. Želim si, da bi bilo v bodoče takšnih obiskov in stikov več, saj obstaja še veliko neizkoriščenih priložnosti za okrepitev odnosov med Slovenijo in Indonezijo, predvsem na področju gospodarstva, investicij, znanosti in raziskav ter sodelovanja med univerzami. Indonezija je kot država z največjim gospodarstvom v jugovzhodni Aziji, predsedujoča ASEAN in članica skupine G20 naša pomembna partnerica tudi v kontekstu EU. S prvo indonezijsko zunanjo ministrico sva govorili tudi o krepitvi agende ‘Ženske, mir in varnost’ in o pomenu dostopa do izobraževanja za vse ženske in deklice. Skupna so nam tudi prizadevanja za mirno in stabilno regijo, spoštovanje mednarodnega prava in trajnostni razvoj, za kar si bomo še naprej prizadevali v multilateralnem okolju," je ob srečanju z ministrico Marsudi poudarila ministrica Fajon.

Ministrica Fajon in ministrica Marsudi sta razpravljali tudi o indopacifiški regiji, s poudarkom na razmerah v Mjanmaru in Južnokitajskem morju, ter o nadaljnjem razvoju odnosov med EU in ASEAN. Ministrica Fajon se je sogovornici zahvalila za prispevek Indonezije pri reševanju krize v Mjanmaru in poudarila, da Slovenija in Indonezija delita poglede glede svobodnega, odprtega, vključujočega in na pravilih temelječega Indopacifika. Ministrica Fajon je sogovornici predstavila tudi kandidaturo Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov v obdobju 2024-2025.

Na srečanju z generalnim sekretarjem ASEAN Kao Kim Hournom je ministrica Fajon poudarila, da gre pri odnosih med EU in ASEAN za naravno partnerstvo, ki temelji na prizadevanjih za učinkovit multilateralizem in zavezanost regionalnemu povezovanju, ki je danes zaradi spremenjenih geopolitičnih razmer v svetu pomembnejše kot kadarkoli prej. "Slovenija želi krepiti odnose z ASEAN, kar dokazuje tudi moj obisk v Indoneziji in Vietnamu. V vedno bolj kompleksnem in povezanem svetu, je pomembno poslušati in tudi slišati ter razumeti drug drugega," je ob srečanju dejala ministrica.

Fajonova se je srečala tudi s predsednikom Zbornice za trgovino in industrijo Arsjadom Rasjidom, s katerim sta govorila predvsem o konkretnih priložnostih za slovensko gospodarstvo na vedno bolj odprtem indonezijskem trgu.

Ob robu obiska v Džakarti je ministrica Fajon obiskala tudi Zavod Regina Pacis, ki pod eno streho združuje vrtec, osnovno in srednjo šolo ter kliniko, namenjeno okoliškim prebivalcem iz socialno ogroženih družin. Ministrica se je sestala z vodstvom zavoda, v katerem od konca aprila letos deluje tudi slovenska sestra Iva Horvat. Ministrica se je med obiskom seznanila s projekti, ki jih zavod izvaja - med drugim pomoč migrantom in socialno delo - in se sestri Horvat zahvalila za pomembno humanitarno delo, ki ga izvaja v Džakarti. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)