18.04.2024 ob 22:48
Deli članek
Ukrajina lahko izgubi vojno do konca leta, če...

Zelenski računa na ameriško podporo

Washington (MOREL/FoNet) - Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Barnes je danes člane ameriškega kongresa ostro opozoril, da bi lahko Ukrajina vojno izgubila do konca leta, če vojaška pomoč ne bo takoj odobrena. Barnes je v govoru v predsedniškem centru Georgea W. Busha zakonodajalce pozval, naj sprejmejo zakonodajo, ki bi vladi omogočila vlaganje milijard dolarjev v obrambo Ukrajine, je poročal Politico.

"S spodbudo, ki bi prišla iz vojaške pomoči, ki bi bila tako praktična kot psihološka, ​​bodo Ukrajinci letos povsem sposobni obdržati svoje in zanikati Putinovo arogantno držo, da je čas na njegovi strani," je dejal Barnes. A če ne bo šlo skozi kongres, je dodal, je slika veliko bolj grozna, saj obstaja zelo realna nevarnost, da bi Ukrajinci vojno izgubili do konca leta ali vsaj postavili Putina v položaj, ko bi v bistvu narekuje pogoje politične rešitve. Barnes je kongresnikom dejal, da je podpora Ukrajini trenutno več kot vojna z Rusijo. "Gre tudi za Xi Jinpinga, njegove ambicije ter za naše zaveznike in partnerje v Indo-Pacifiku in postavlja se vprašanje, ali naši nasprotniki razumejo našo zanesljivost in odločnost ter ali to razumejo tudi naši zavezniki in partnerji," je dejal Barnes. To je doslej najmočnejše opozorilo visokega vladnega uradnika o vojni, prihaja pa v času, ko uradniki v Kijevu opozarjajo, da bi grozeča ruska ofenziva to poletje lahko sesula ukrajinsko vojsko.

Burnsove pripombe prihajajo dan po tem, ko je predsednik predstavniškega doma Mike Johnson razkril svoj dolgo pričakovani sveženj pomoči tujini, ki zaenkrat visi na nitki brez dovolj glasov za začetek razprave. Obrambni minister Lloyd Austin je tudi opozoril, da se bodo zavezniki in partnerji "vprašali, ali so ZDA zanesljiv partner ali ne". (konec)