06.05.2024 ob 17:04
Deli članek
V Gazi odmevajo eksplozije

Izraelsko uničevanje se nadaljuje/foto Gaza

Rafa/Gaza (MOREL/FoNet) - Izraelska vojska je danes izvedla zračne napade na Rafo, trdijo lokalni prebivalci, nekaj ur po tem, ko je Izrael svetovall Palestincem, naj zapustijio dele mesta na jugu Gaze, kjer je več kot milijon ljudi, razseljenih zaradi vojne našlo zatočišče, je poročal Reuters.

Po vsem mestu je bilo slišati eksplozije, medtem ko Izrael pošiljal sporočila prebivalcem Gaze, naj zapustijo območje. Po dolgotrajnih grožnjah Izraela narašča strah pred vsesplošnim napadom na Rafo, medtem ko se pogajanja v Kairu o prekinitvi ognja v izraelski vojni proti militantni skupini Hamas vlečejo. Predstavnik Hamasa Izzat al-Rashik je v izjavi dejal, da bi kakršna koli izraelska operacija v Rafi ogrozila pogovore o prekinitvi ognja, je poročal Reuters. 

Mednarodna organizacija Zdravniki brez meja (MSF) je danes sporočila, da je na območju Rafe več kot milijon ljudi, ki so tam poiskali zatočišče pred izraelskimi napadi na območje Gaze. Posledice vojaške ofenzive na Rafo bi bile katastrofalne. Prebivalci Gaze potrebujejo nujno in trajno premirje, je opozarila MSF na družbenem omrežju X. Po poročanju Reutersa je podobno opozorilo poslal tudi Egipt in opozoril na nevarnosti morebitne izraelske vojaške operacije v Rafi, ki prinaša "resna humanitarna tveganja". Po podatkih MSF je bilo na območju Gaze doslej ubitih več kot 34.000 ljudi in več kot 70.000 ranjenih. V izraelskih napadih je bilo ubitih tudi najmanj 490 članov medicinskega osebja. (konec)