09.06.2024 ob 20:36
Deli članek
V izraelski morilski vladi prišlo do razkola

Benny Gantz

Jeruzalem (MOREL/FoNet) - Član izraelskega vojnega kabineta Benny Gantz je danes odstopil, s čimer je desna vlada premierja Benjamina Netanjahuja ostala brez edine sredinske sile, je poročal Reuters. "Netanjahu nam preprečuje, da bi se premaknili k pravi zmagi (v Gazi)," je dejal Gantz v televizijskem nagovoru in izjavil, da je bila njegova odločitev, da zapusti vlado, "kompleksna in boleča", je poročal CNN.

"Zato zapuščamo izredno vlado s težkim srcem, a z vsem srcem," je dejal Gantz, Netanjahujev glavni politični tekmec, ki mu je pred tem napovedal odstop, če ne bo objavil novega vojnega načrta proti Hamasu na območju Gaze do 8. junija. Gantz je ob tem premierja Netanjahuja pozval, naj določi datum predčasnih volitev, piše Times of Israel.

»Da bi zagotovili pravo zmago, bi bilo primerno jeseni, eno leto po katastrofi, izvesti nove volitve, ki bi lahko pripeljale do oblikovanja vlade, ki bo imela zaupanje ljudi in se bo lahko soočila z izzivi,« je poudaril Gantz. Pričakovali so, da bo Gantz odstopil v soboto, vendar je odločitev odložil po novici, da so izraelske sile osvobodile štiri talce v vojaški operaciji, v kateri so po navedbah predstavnikov Gaze ubili več kot 270 Palestincev. Gantz je odstopil kljub temu, da ga je Netanjahu v soboto pozval, naj ostane v vladi, in dejal, da Izrael zdaj potrebuje enotnost, ne delitev. »Ostati moramo enotni, da bomo izpolnili velike naloge. Bennyja Gantza pozivam, naj ne zapusti vlade. Ne obupajte nad enotnostjo," je dejal Netanjahu na družbenih omrežjih.

Gantzova odločitev ne ogroža takoj Netanjahujeve vlade, saj njegova stranka ni del premierjeve koalicije, ki ima še vedno 64-člansko večino v 120-članskem parlamentu. V vojnem kabinetu, ki je nastal po napadu Hamasa 7. oktobra lani, ostajajo le še predstavniki Netanjahujeve stranke Likud. (konec)