13.06.2024 ob 13:51
Deli članek
Veljati začne zakon EU o boju proti nasilju nad ženskami

Ljubljana (MOREL)-  Danes začnejo veljati prva pravila EU o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini . Nasilje nad ženskami in nasilje v družini po ocenah prizadene eno od treh od 228 milijonov žensk v EU . Z kriminalizacijo nekaterih oblik nasilja nad ženskami po vsej EU, tudi na spletu, in krepitvijo dostopa žrtev do pravnega varstva, zaščite in podpore je cilj direktive zagotoviti temeljne pravice do enakega obravnavanja in nediskriminacije med ženskami in moškimi.

Nova pravila so odločilna proti nasilju na podlagi spola in prepovedujejo pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke in najbolj razširjene oblike kibernetskega nasilja, kot je deljenje intimnih slik brez privolitve (vključno z globokimi ponaredki), kibernetsko zalezovanje in kibernetsko nadlegovanje (vključno z kibernetsko utripanje). Kibernetsko nasilje je nujno vprašanje, ki ga je treba obravnavati, glede na eksponentno širjenje in dramatičen vpliv nasilja na spletu. Nova pravila EU bodo pomagala žrtvam kibernetskega nasilja v državah članicah, ki teh dejanj še niso kriminalizirale.

Věra Jourová , podpredsednica za vrednote in preglednost, je dejala: » Prvič doslej kriminaliziramo kibernetsko nasilje na podlagi spola, kot je deljenje intimnih podob brez privolitve, vključno z globokimi ponaredki, kar je nočna mora za mnoge ženske. Takšno nasilje je pogosto razlog, da ženske zapustijo javno življenje. Nasilje na spletu je resnično nasilje in nasilje nad ženskami je vsakominutna težava.«

Helena Dalli , komisarka za enakost, je dodala: „ Ta direktiva ponuja temeljit odgovor na vsesplošno vprašanje. Obravnava preprečevanje nasilja na podlagi spola, zaščito in podporo žrtev ter ustrezno kaznovanje storilcev. To je pomemben korak k izkoreninjenju nasilja nad ženskami in nasilja v družini. ”

Države članice morajo do 14. junija 2027 prenesti direktivo v svojo nacionalno zakonodajo. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)