23.02.2024 ob 20:25
Deli članek
Vojni zločinec si želi povsem podrediti Palestince

Tel Aviv (MOREL/FoNet) - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je predstavil načrt za povojno Gazo brez Hamasa, ki vključuje popolno demilitarizacijo enklave, zaprtje južne meje z Egiptom in prenovo civilne uprave in izobraževalnega sistema ter izključil možnost ustanovitve palestinske države. Netanjahu je načrt predstavil članom varnostnega kabineta kot osnovo za razpravo, so za CNN povedali v uradu premierja, in to po tem, ko se je Netanjahu več tednov soočal s kritikami, da nima konkretnega načrta za povojno Gazo.

Načrt je bil razkrit, ko je Izrael v Pariz poslal pogajalsko skupino pod vodstvom direktorja Mosada Davida Barneyja, da bi nadaljevala pogovore o morebitni prekinitvi ognja in dogovoru o izpustitvi talcev, ki bi lahko končal štirimesečno vojno. Dokument opisuje številna načela, od sprememb na varnostni in civilni ravni do dolgoročnih načrtov o tem, kdo bo vladal Gazi in Zahodnemu bregu. Predvideni načrt zahteva zaprtje južne meje Gaze z Egiptom, s čimer bi Izrael dobil popoln nadzor nad vstopom in izstopom iz enklave. Trenutno Egipt nadzoruje dostop do južne meje Gaze prek prehoda Rafa. Netanjahu je izjavil, da bo Izrael "kolikor bo le mogoče" sodeloval z Egiptom, v koordinaciji z ZDA.

Ni jasno, ali je Izrael dobil podpis Egipta pod načrtom ali katerim koli njegovim delom, izraelski uradnik pa je za CNN povedal, da je bil dokument usklajen z ZDA. V načrtu piše, da bo imel "Izrael varnostni nadzor nad celotnim območjem zahodno od Jordanije", ki vključuje celoten Zahodni breg in Gazo, Izrael pa bo odgovoren za "izvajanje in spremljanje" demilitarizacije pasu. Na civilni ravni Netanjahu podrobno opisuje prenovo civilne uprave in izobraževalnega sistema Gaze, vključno s prekinitvijo financiranja Gaze iz Katarja, kar je odobrila prejšnja Netanjahujeva vlada. Lokalni subjekti, ki vodijo javno upravo, se "ne bodo identificirali z državami ali subjekti, ki podpirajo terorizem, in od njih ne bodo prejemali denarja," pravi načrt. Čeprav je to verjetno sklicevanje na Katar, ni jasno, ali bi se nanašalo tudi na palestinske oblasti, revitalizirano različico katere naj bi ZDA v prihodnosti upravljale z Gazo. Netanjahujev načrt zahteva tudi "deradikalizacijo" izobraževalnega sistema, ki ga Izrael in njegovi zavezniki že dolgo obtožujejo spodbujanja antisemitizma. Načrt poudarja, da mednarodna skupnost ne bo prisilila Izraela k priznanju palestinske države. "Izrael zavrača mednarodne diktate glede trajne poravnave s Palestinci in priznanje palestinske države bi bilo velika nagrada brez primere za terorizem," piše v načrtu. (konec)