12.05.2024 ob 15:49
Deli članek
Zaprisegla nova makedonska predsednica države

Nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova/foto FoNet/AP

Skopje (MOREL/FoNet) - Novoizvoljena predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova je danes v parlamentu izrekla slovesno zaprisego, s katero je prevzela funkcijo, v govoru pa je poudarila pomen enotnosti in ženskih načel, češ da bo predsednica tako levice kot desnice.

Ob zaprisegi pa je Siljanovska-Davkova ob ponovitvi besed predsednika skupščine Jovana Mitreskega, ki je uporabil ustavno ime države Republika Severna Makedonija, uporabila le ime Makedonija. Grška veleposlanica Sofia Philipidou je v znak protesta zapustila skupščinsko dvorano, je poročal Macfax. Predsedniška kandidatka opozicijske VMRO-DPMNE Gordana Silijanovska-Davkova je dejala, da bo upravičila zaupanje več kot 500.000 volivcev, a ne zaradi odgovornosti ali dolga do stranke ali politike. Obljubila je, da bo predsednica tako levih kot desnih strank v parlamentu  in vseh državljanov ter da ne bo delal nobenih razlik.

"Čas je za enotnost. Kot ženske znamo poskrbeti ne samo zase, ampak predvsem za vse druge," je dejala. Ženske so po njenih besedah ​​na položajih, kjer se ceni strokovnost in strokovnost, žal pa jih ni v politiki, zato do zdaj ni bilo premierke, predsednice države, predsednice sobranja.

"Patriarhat je na Zahodnem Balkanu še vedno živ. Močne ženske lahko težave rešujejo na drugačen način. V to trdno verjamem," je dejala in dodala, da za vsemi uspešnimi ženskami stojijo "čudoviti moški, kot je njen mož. Poudarila je, da so v njeni ekipi Albanci, Turki, Romi, Srbi, Vlahi in da bo tak tudi njen kabinet, vendar je kot prvo in osnovno merilo pri izbiri sodelavcev izpostavila strokovnost, nato pa pripadnost. "Ne samo, da moramo feminizirati politiko, ampak moramo tudi moškim pomagati razumeti, da ne smemo odnehati. Slediti moramo ritmu narave, ona je popolna kreatorka. Natančnega razmerja moških ne vem." in ženske v parlamentarnem sklicu, ampak želim, da iz teh 42 odstotkov naredimo korak naprej. Tukaj so bili čudoviti trenutki, bili so tudi prepiri, a tudi mi smo ženske tukaj in v poslanskem klubu uspele predstaviti Makedonijo kot pametno, močno, dostojanstveno žensko,« je dejala Siljanovska-Davkova in omenila, da so država, politika, demokracija in Makedonija v ženskem poimenovanju. (konec)