15.04.2024 ob 23:25
Deli članek
ZDA si ne želijo eskalacije spopadov na Bližnjem vzhodu

Anthony Blinken/foto FoNet/AP

Washington (MOREL/FoNet) - ZDA si ne želijo stopnjevanja sovražnosti z Iranom, a bodo še naprej branile Izrael, potem ko ga je Teheran napadel, je danes dejal ameriški državni sekretar Anthony Blinken.

Po poročanju ameriških medijev je dejal, da je bil v zadnjih 36 urah vključen v pogajanja, kjer je poskušal uskladiti diplomatski odziv, ki bi preprečil kakršno koli stopnjevanje krize na Bližnjem vzhodu. "Ne iščemo eskalacije, vendar bomo še naprej podpirali obrambo Izraela in ščitili naše osebje v regiji," je dejal Blinken na začetku srečanja z namestnikom iraškega premierja Mohammadom Alijem Tamimom. "Ta konec tedna je pokazal, da se Izraelu ni bilo treba in ni treba braniti, ko je žrtev agresije, žrtev napada," je dodal Blinken in ocenil, da je bilo dejanje Irana "brez primere".

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je po srečanju ameriškega državnega sekretarja z iraško delegacijo iz Washingtona poročala, da je Blinken Izraelu poslal "prikrito sporočilo, v katerem je to državo pozval, naj ravna zadržano v morebitnem odgovoru na napad, ki ga je Iran izvedel konec tedna". "Moč in modrost bi morali biti različni strani istega kovanca," je dejal Blinken v tem, kar se je zdelo implicitno pozval Izrael, naj bo v svojem odzivu zadržan, poroča kitajska državna agencija. Blinken je tudi dejal, da je v "tesni komunikaciji" s svojimi kolegi v regiji (Bližnjega vzhoda) "in bo to nadaljeval v prihodnjih urah in dneh." V času, ko je Blinken govoril, je izraelski vojni kabinet zaključeval sestanek o odgovoru na iranski napad, je CNN navedel v poročilu, ki se sklicuje na izraelskega uradnika. (konec)