21.06.2024 ob 19:19
Deli članek
Župani so izpostavili pomanjkanje kadrov

Srečanju/ foto USZS

Trst (MOREL)- Pred slabima dvema tednoma so v Furlaniji Julijski krajini potekale lokalne volitve. Volivci so izbirali nove občinske uprave v kar 113 občinah, med njimi tudi nekaterih, ki sodijo v območje izvajanja zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je tako danes srečal z novoizvoljenimi župani iz Tržaške in Goriške pokrajine, ki sodijo v to območje. Na srečanju, ki ga je gostil generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc, je ministra spremljala tudi državna sekretarka na uradu Vesna Humar.

V izjavi za medije po zaključku srečanja je minister današnje srečanje ocenil kot zelo pozitivno in konstruktivno. Beseda je tekla o temah, ki združujejo in povezujejo današnje sogovornike. Izpostavil je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, ki je "platforma za čezmejne projekte in snovanje povezovanja tega prostora.” Največ časa pa je bilo namenjeno ohranjanju rabe in učenja slovenskega jezika. "Današnje srečanje pa je bilo tudi priložnost za izmenjavo dobrih praks med župani," je še poudaril minister. Eden od glavnih izzivov je tudi ohraniti in dodatno vzpodbuditi aktivnost in odzivnost slovenskih volilcev v dvojezičnih občinah. Minister je županom predlagal razmislek o uvedbi participativnega proračuna po zgledu nekaterih občin v Sloveniji: “Tako bi lahko dvojezične občine za celotno Furlanijo - Julijsko krajino lahko postale zgled vključevanja občanov,” je poudaril minister in ponudil pomoč pri prenosu znanja in dobrih praks.

O stvarnosti, izzivih in načrtih za prihodnost so z ministrom govorili župan Občine Dolina Aleksander Coretti, županja Občine Repentabor Tanja Kosmina, županja Občine Zgonik Monika Hrovatin, župan Občine Doberdob Peter Ferfoglia, župan Občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk in župan občine Števerjan Marjan Drufovka.

Župani so izpostavili pomanjkanje kadrov. Še posebej je izziv, kako pridobiti učitelje, tolmače in druge, ki so pomembni za ohranjanje javne rabe slovenskega jezika. Slovenski jezik je osnova. Minister se je strinjal, da je potrebno spodbujati študij za za zamejstvo izredno ključne in deficitarne poklice, obenem pa je potrebno tudi jasno začrtati prehod od zaključka izobraževanja do zaposlitve. Župani so pozdravili tudi veliko podporo ministra in namere, da se spodbuja gospodarsko povezovanje obmejnih občin tudi s pomočjo mehanizmov kot je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS). Vsi si želijo čimprejšnje ustanovitve EZTS Kras Carso. Priložnosti pa vidijo tudi na področju razvoja turizma. To so sporočili iz USZS. (konec)