18.11.2023 ob 22:23
Deli članek
Eksplodirala Muskova raketa

raketo "Starship"/foto FoNet/AP

Dallas (MOREL/FoNet) - Podjetje "Space X" ameriškega podjetnika Elona Muska je danes izstrelilo svojo raketo "Starship", ki naj bi v prihodnosti ljudi popeljala najprej na Luno in nato na Mars, a se je stik z njo izgubil osem minut po vzletu.

Zgornji del rakete se je uspešno ločil od spodnjega, nato pa ga je razneslo, BBC je poročal, da se je raketa samouničila nad Atlantskim oceanom. To je bila druga izstrelitev "Starshipa". Med prvo izstrelitvijo aprila letos je ogromna raketa razpadla in eksplodirala po štirih minutah poleta. "Starship" je danes vzletel iz izstrelitvenega kompleksa v Boca Chici na teksaški obali, misija pa naj bi trajala 90 minut. Cilj je bil, da 50 metrov visoka vesoljska ladja brez posadke naredi skoraj popoln krog okoli Zemlje in nato pristane blizu Havajev. Tokratni let pa je bil 11-krat krajši. Raketa je dosegla višino 90 kilometrov, nato pa so računalniki iz še neznanih razlogov aktivirali eksplozivni naboj.

Kljub temu je Musk čestital svoji ekipi, saj je današnji polet trajal dvakrat dlje kot prvi. "Uspeh izhaja iz tega, kar se naučimo, in današnji test nam bo pomagal izboljšati zanesljivost Starshipa, saj si SpaceX prizadeva narediti življenje večplanetarno, je dejal Musk. (Konec)