26.10.2023 ob 21:02
Deli članek
Gospodinjstva v Sloveniji lani v povprečju privarčevala nekoliko nižji delež razpoložljivega dohodka

Ljubljana (MOREL)- Gospodinjstva v Sloveniji so lani v primerjavi z letom prej v povprečju privarčevala manj. Rast njihovih finančnih sredstev se je precej upočasnila, rast obveznosti pa okrepila. Povprečna zadolženost je v primerjavi s povprečjem v evrskem območju in Evropski uniji ostala nizka.Za svetovni dan varčevanja so 31. oktober razglasili leta 1924 na prvem mednarodnem kongresu hranilnic v italijanskem mestu Milano. Na njem se je zbralo 354 predstavnikov približno 7.000 hranilnic in njihovih podružnic iz 27 držav. Glavni cilj je bil spodbuditi prebivalstvo k varčevanju, zlasti v obliki vlog na računih v bankah in hranilnicah. 
Svetovni dan varčevanja je namenjen promociji varčevanja po vsem svetu in ozaveščanju javnosti o pomembnosti varčevanja za sodobna gospodarstva in posameznike. Po zadnjih podatkih ga zaznamujejo v 80 državah.
Varčevanje gospodinjstev predstavlja tisti del njihovega razpoložljivega dohodka, ki ga ne porabijo za nakup trajnih in potrošnih dobrin ter storitev, temveč ga privarčujejo. Prihranki gospodinjstev so torej enaki razpoložljivemu dohodku gospodinjstev, zmanjšanemu za končno potrošnjo.
Med najpomembnejšimi motivi za varčevanje gospodinjstev v državah evrskega območja so po ugotovitvah Evropske centralne banke zagotavljanje sredstev za nepričakovane dogodke, zagotavljanje dohodka ob upokojitvi, zagotavljanje sredstev za večje nakupe (npr. za dodatna stanovanja, pohištvo, vozila) ter varčevanje za potovanja (dopust), izobraževanja in finančno podporo otrokom ali vnukom. 
Stopnja bruto varčevanja gospodinjstev v Sloveniji (delež bruto varčevanja v bruto razpoložljivem dohodku) se po rekordno visoki (21,9-odstotni) stopnji v 2020 postopno znižuje. Lani je bila v primerjavi z letom prej nižja za 3,3 odstotne točke in je znašala 14,0 %. Kljub upadu je ostala nekoliko višja od dolgoletnega povprečja, ki znaša 13,8 %.
Po zadnjih razpoložljivih podatkih Eurostata je bila v prejšnjem letu stopnja bruto varčevanja najvišja v Nemčiji (19,9-odstotna), najnižja pa na Slovaškem (5,2-odstotna). V Sloveniji je bila med opazovanimi državami članicami EU peta najvišja, hkrati pa tudi nekoliko višja od povprečja v evrskem območju (13,5 %) in EU (12,6 %). To so sporočili iz SURS. (konec)