16.05.2024 ob 10:12
Deli članek
Gremo na  raziskovanja matičnega Krasa

Divaška jama/foto Borut-Lozej

Sežana (MOREL) - Odkrijte skrivnosti kraškega podzemlja, sprehodite se po kraški gmajni, spoznajte izjemno naravno in kulturno dediščino, ljudi in življenje na Krasu. Doživite nastajajoči čezmejni geopark v Tednu čezmejnega geoparka Kras-Carso med 25. majem in 9. junijem. V okviru projekta KRAS-CARSO II (Program Interreg VI-A Italija–Slovenija 2021–2027) se bodo v tem času odvili številni brezplačni čezmejni dogodki, ki povezujejo celotno območje matičnega Krasa.

ORA Krasa in Brkinov v sodelovanju s partnerji projekta KRAS-CARSO II znova organizira Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso, ki ljubiteljem matičnega Krasa, naravne in kulturne dediščine, geologije ter aktivnega preživljanja prostega časa prinaša številne brezplačne dogodke. Kot pojasnjuje koordinatorka aktivnosti Tedna čezmejnega geoparka Kras-Carso in strokovna sodelavka z ORE Krasa in Brkinov Ana Hrast, je obiskovalcem letos na voljo več kot 20 brezplačnih dogodkov, ki osvetljujejo ključne značilnosti življenja na čezmejnem območju matičnega Krasa. Obiskovalci bodo skozi oglede, love na zaklade kraškega podzemlja, kolesarjenja, pohode, geološko obarvane sprehode in raznolike delavnice spoznavali območje, kjer nastaja čezmejni geopark Kras-Carso.

Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso se začenja v soboto, 25. maja, z geocachingom po Slivju in v jami Dimnice, kolesarjenjem S kolesom v osrčje dežele terana in vodenim pohodom po Kosovelovi poti z ogledom Kosovelove domačije. V nedeljo, 26. maja, bo sledilo Geoskopiranje v Carsiani: sprehod po jamah, ogled jame Vilenica, v ponedeljek, 27. maja, pa se bomo podali na voden ogled kamnoloma Lipica. V sredo, 29. maja, vabljeni na pohod po posestvu Lipice in zanimivo spoznavanje dinozavrov na Krasu. V petek, 31. maja, ne zamudite spoznavanja kraških jam v prvi svetovni vojni v Temnici, sobota, 1. junija, pa bo minila v znamenju dogodkov Dobimo se na vrtovih: Ferrarijev vrt, Pepin kraški vrt in Botanični vrt Sežana ter vodenega ogleda Divaške jame z glasbenim kvizom. Z Geokoraki po Rilkejevi pešpoti bomo obarvali nedeljo, 2. junija. V sredo, 5. junija, na izlet s kolesi in naslovom Kjer Reka začne ponikati vabi Park Škocjanske jame, v Trstu pa bo na voljo Predstavitev knjige o arheoloških jamah. V Tednu čezmejnega geoparka Kras-Carso se lahko v petek, 7. junija naučite suhozidne gradnje v Živem muzeju Krasa, v soboto, 8. junija pa vas pričakujeta dva dogodka: v Orleku otroški geolov, v dolini Glinščice pa spoznavanje tovarn ledu.

Ob vseh dogodkih, namenjenim obiskovalcev, pa se bodo prav tako v Tednu čezmejnega geoparka Kras-Carso zvrstile številne delavnice za osnovnošolce v slovenskih in italijanskih šolah, strokovna usposabljanja in raziskovalne aktivnosti.

Geopark, ki nastaja na čezmejnem območju matičnega Krasa, bo zagotovo obogatil tudi čezmejno turistično ponudbo, dodatno povezal ponudnike z obeh strani meje, hkrati pa obiskovalcem ponudil nove vsebine.

Celoten program je na voljo na spletni strani: Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso | Visit Kras

To je sporočila Ana Hrast, vodja projektov, ORA Krasa in Brkinov (Konec)