04.06.2024 ob 17:21
Deli članek
Junij v Ljubljani znova prihaja na Kongresni trg

Ljubljana (MOREL)- Na Kongresnem trgu bo od 6. do 21. junija potekal že 16. festival Junij v Ljubljani. Vabimo vas k ogledu več kot 40 kakovostnih kulturnih dogodkov, ki so za obiskovalce brezplačni. Na festivalu, s katerim odpirajo kulturno poletje v Ljubljani, bodo tudi letos na ogled gledališke, glasbene in plesne predstave različnih umetniških zvrsti, ki nam bodo ponudile vpogled v produkcijo javnih kulturnih zavodov ter nevladnih organizacij s področja umetnosti.Ob večerih se bodo zvrstile glasbene, baletne, operne in plesne predstave, dopoldnevi in popoldnevi pa bodo rezervirani za najmlajše kulturne navdušence, za katere pripravljamo kar 21 otroških predstav.

Festivalu so letos nadeli tudi novo oblikovno in kreativno podobo. Ta sloni na pripovednem okvirju, ki obljublja, da bo festival Junij v Ljubljani iz leta v leto živel in se razvijal, tudi skozi edinstveno vizualno podobo. Koncept črpa navdih iz vitalnosti in raznolikosti mestnega življenja, ki se pred poletjem dokončno prebudi. Gre za praznovanje naravnega, kulturnega, družbenega kot tudi domišljijskega sveta. Zato smo koncept poimenovali kar Poletna bitja. Ta spodbujajo vključevanje skupnosti in praznujejo raznolikosti. Tako kot se poletje vsako leto znova vrne, tako se lahko »Poletna bitja« ponovno rodijo z novimi idejami in interpretacijami, kar festivalu omogoča, da (p)ostane dinamičen in težko pričakovan dogodek, ki ohranja svoj čar in relevantnost skozi čas. Za novo podobo je poskrbel Matija Kocbek iz studia Reformatic.

Junij v Ljubljani 2024 začenjajo z najboljšimi devetošolci, ki zaključujejo osnovnošolsko izobraževanje in se podajajo novim izzivom naproti. Na odru Kongresnega trga se bodo predstavile glasbene skupine ljubljanskih osnovnih šol, za katere bo nastop na velikem odru nedvomno doživetje. Večer bodo zaključili s koncertom rock mulčkov, stočlanskim rock pevskim zborom, ki se mu bodo pridružili rock, pop, rap in hip hop glasbeniki.

Festival bodo tradicionalno zaključili 21. junija, na dan poletnega solsticija, ko se bo Ljubljana znova pridružila 700 mestom po svetu, ki bodo slavila praznik glasbe. Ta dan bo več kot štiristo glasbenikov in pevcev različnih zvrsti z glasbo obarvalo mestno jedro, nabrežja Ljubljanice, trge, mostove in druge javne površine. Bodite pozorni, morda vas glasbeni nastop preseneti tam, kjer ga ne boste pričakovali.

V času festivala vas vabimo tudi k prebiranju knjig v zelenem okolju parka Zvezda. Tam bo vsak dan festivala med 15. in 20. uro gostovala Knjižnica pod krošnjami, ki jo pripravlja zavod Divja misel. To so sporočili iz MOL.(konec)