15.05.2024 ob 10:17
Deli članek
Mednarodni dan muzejev 2024

Ljubljana (MOREL)- 18. maja praznujejo muzeji širom po svetu! Slovenski muzeji bodo skupaj z ICOM Slovenija ponovno obeležil mednarodni dan muzejev, ki se letos posveča temi Muzeji za izobraževanje in raziskovanje. Mednarodni muzejski svet ICOM je leta 1977 izbral 18. maj za mednarodni dan muzejev, ki se vsa leta od takrat odvija širom sveta in javnost ozavešča o vlogi, ki jo imajo muzeji pri razvoju družbe. Tudi v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju se obeležju mednarodnega muzejskega dne pridružujejo z dnevom odprtih vrat in sodelujejo pri skupni razstavi državnih muzejev Slovenije, ki jo bodo odprli v petek, 17. maja, ob 12. uri, pred Kavarno SEM pri Slovenskem etnografskem muzeju.

10.00–16.00, v Slovenskem gledališkem inštitutu - Gledališkem muzeju

Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti. Družine, otroci, mladi in tudi starejši se na stalno razstavo lahko podate tudi z raziskovalnimi delovnimi listi.

Dokumenti – 60 let, od gledališke revije do knjižne zbirke, občasna razstava, individualni ogledi

Leta 1964 je izšla prva številka Dokumentov Slovenskega gledališkega muzeja, ki je – za Knjižnico MGL – druga najstarejša gledališka knjižna zbirka na Slovenskem. Dokumenti so nastali iz želje po predstavljanju in interpretiranju zgodovinskega gradiva o gledališču. Med nami vztrajajo že dolga desetletja in na različne načine izpolnjujejo svoje prvotno poslanstvo. Ob okrogli obletnici so pripravili občasno razstavo, v kateri se ozremo nazaj na prehojeno pot, se spomnimo urednikov in avtorjev ter njihovih temeljnih del za gledališko zgodovino.(konec)