21.02.2024 ob 23:24
Deli članek
Na Luni bo pristalo ameriško vesoljsko plovilo

Plovilo/ Foto FoNet/AP

Houston (MOREL/FoNet) - Vesoljsko plovilo zasebnega podjetja Intuitive Machines, namenjeno pristanku na Luni, je danes prispelo v lunino orbito in ob predpostavki, da bo šlo vse po načrtih, naj bi v naslednjih 24 urah pristalo v kraterju Malapert A, blizu južnega pola Lune.

Po poročanju medijev bi lahko šlo za prvi ameriški pristanek na Zemljinem naravnem satelitu po več kot 50 letih. Lunarni pristajalnik Nova-C, znan kot Odyssey, je po sedemminutnem orbitalnem manevru vstopil v krožno orbito, 92 kilometrov nad površjem, so sporočili iz družbe, medtem ko se odštevanje do pristanka robotskega vesoljskega plovila na površju Lune nadaljuje na spletni strani Nase.

Družba je sporočila, da je Odyssey v odličnem stanju in da bodo med njegovo lunino orbito, približno 384.000 kilometrov od Zemlje, kontrolorji misije v Houstonu spremljali podatke o letu. Vesoljsko plovilo so pred šestimi dnevi izstrelili iz vesoljskega centra Kennedy na Floridi z raketo Falcon 9, ki jo je izdelalo kalifornijsko podjetje SpaceX Elona Muska. (konec)