29.11.2023 ob 19:26
Deli članek

 

Ljubljana (MOREL) – V torek so razglasili Naj blok v Ljubljani za leto 2022, že sedmi po vrsti. Naziv so tokrat prejeli stanovalci večstanovanjske stavbe na Kunaverjevi 7 in 9. Poleg plakete in zastave Naj blok so prejeli tudi 20 sadik vrtnic Ljubljana in ugodnejšo ponudbo elektrike za skupne prostore Energetike Ljubljana za obdobje enega leta.

Zmagovalna stavba je bila zgrajena leta 1975 in je bila v zadnjih dveh letih deležna velikih investicijskih obnov: toplotne izolacije sten, menjave večine oken, obnove fasade, toplotne izolacije podstrešja/strehe in obnove ogrevalnega sistema. Izvedeni ukrepi se odražajo na energetski učinkovitosti (energetska izkaznica B1), višji kakovosti bivanja in posledično prihranku stanovalcev pri stroških za ogrevanje. Večstanovanjska stavba je skladna z okolico, med obnovo pa so si prizadevali tudi, da je fasada ostala v prvotnih barvah.

Omeniti gre še urejenost notranjih skupnih prostorov: čistočo, urejeno oglasno desko, ograjo stopnišča, prebarvane in čiste stene, urejene in pospravljene hodnike, enotne poštne nabiralnike, enotnost zvoncev in domofonov ter dvigala. Na hodnikih in skupnih prostorih so nameščene senzorne luči, ki zaznavajo gibanje. Urejeni sta tudi notranja in zunanja kolesarnica ter skupno zbirno mesto za odpadke. Poskrbljeno je tudi za prosto intervencijsko pot.

Zaradi vsega naštetega večstanovanjsko stavbo, s katero upravlja podjetje Moja soseska d.o.o., postavljajo za zgled drugim stavbam v soseski. Stavba na Kunaverjevi 7 in 9 je prva stavba iz Četrtne skupnosti Dravlje, ki je prejela ta naziv. Doslej so ta naziv prejele večstanovanjske stavbe na Topniški cesti 45, Smoletovi ulici 12, 12a in 12b, Bilečanski ulici 2 in 5, Beethovnovi ulici 9, Pokopališki ulici 1 in na Rašiški ulici 1.

Akcija Naj blok v Ljubljani je bila na pobudo meščana prvič organizirana v letu 2016. Njen glavni namen je spodbuditi stanovalce, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, da vsakodnevno in po svojih najboljših močeh pripomorejo k temu, da je njihov življenjski prostor odraz čistega, urejenega in okolju prijaznega sobivanja. Z akcijo bomo nadaljevali tudi v naslednjih letih. To so sporočili iz MOL. (konec)