23.01.2024 ob 14:02
Deli članek
Odkrijte navdihujoča doživetja na Sejmu Alpe-Adria

Ljubljana (MOREL)- 34. sejem turizma Alpe-Adria, ki letos poteka od 31. januarja do 3. februarja na Gospodarskem razstavišču, je osrednje srečanje za vse turistične navdušence, ki želijo odkriti nove destinacije in doživetja. Je kombinacija kulinarike, kampinga in karavaninga, outdoor doživetij ter je namenjen vsem, ki aktivno preživljajo svoj prosti čas.
Na sejmu se bo predstavljalo več kot 350 turističnih ponudnikov iz 13 držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Francije, Švedske, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Nepala in Tajske. Obiskovalci bodo lahko odkrivali različne destinacije, ki ponujajo doživetja, od aktivnega preživljanja počitnic do mirnega odkrivanja naravne in kulturne dediščine. Na sejmu bodo sodelovali tudi ponudniki kamping opreme, rabljenih in luksuznih avtodomov, e-koles, električnih skuterjev idr. Svojo ponudbo bodo predstavili številni akterji v turizmu. Na osrednjem razstavnem prostoru I FEEL SLOVENIA se pod okriljem Slovenske turistične organizacije letos predstavlja vseh 21 mest Združenja zgodovinskih mest Slovenije s poudarkom na bogati dediščini in raznoliki kulturni ponudbi mest. Turistična zveza Slovenije bo pripeljala prek 140 lokalnih skupnosti in društev. Kot vsako leto na sejmu že tradicionalno sodelujejo tudi Turizem Ljubljana, Planinska zveza Slovenije, Združenje turističnih vodnikov Slovenije ter številni drugi.
Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja pester program s predavanji, predstavitvami in novinarskimi konferencami z aktualnimi vsebinami na področju turizma. Poseben poudarek namenjamo digitalizaciji in uvajanju novih tehnologij na področje turizma. Na sejmu bodo strokovnjaki predstavili najnovejše trende in inovacije v tem hitro razvijajočem se področju. Prav tako bo v sklopu sejma Slovenska turistična organizacija predstavila smernice za osrednjo komunikacijsko tematiko “Umetnost in kultura” za leti 2024 in 2025.
Tudi letos bo na odprtju sejma podeljena mednarodna nagrada Jakob. Tema 13. izbora za nagrado Jakob 2024 je “Inovativne turistične prireditve na osnovi kulturne in naravne dediščine”. Nagrado Jakob za leto 2024 in naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev je po izboru komisije prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 – Zavoda za inovacije v dediščini.
Tradicionalno vzporedno potekajo tudi 17. mednarodni strokovni Sejmi okusov GASTexpo, v organizaciji Primorskega sejma. Obiskovalci bodo uživali v vrhunskih koktajlih, pestri ponudbi piv, ponudbi odlične kave, manjkalo ne bo niti okusne hrane in novosti na gastronomskem področju. Pripravljajo tudi predavanja, interaktivna izobraževanja in zanimive delavnice, ki bodo letos obarvane morsko in italijansko, seveda pa ne bodo pozabili na vključevanje kranjske klobase in slovenskega medu. Dogajanje bo popestrilo državno prvenstvo v peki pic za laskavi naziv »Naj picopek Slovenije«. Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi. (konec)