03.11.2023 ob 13:33
Deli članek
Pijani bodo kaznovani po zakonu

Ljubljana (MOREL) - Ministrstvo za zdravje in Policija bomo letos že osmič izvajali akcijo za manj popitega alkohola in manj opitih voznikov na slovenskih cestah. Med 6. in 12. novembrom bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, cel mesec november bomo skupaj s policisti ozaveščali o pasteh prekomernega pitja alkohola ter akcijo zaključili s tradicionalnim koncertom Slovenija piha 0,0, ki bo 6. decembra v Kino Šiška v Ljubljani – nastopili bodo Policijski orkester in Hamo.

Mesec november, še posebno okoli martinovega, je znan po pokušanju in prekomernem pitju alkohola. Ker vinjeni še vedno sedejo za volan, mi vsi pa si želimo, da bi bile naše ceste varnejše za vse prometne udeležence, letos že osmič po vrsti organiziramo akcijo Slovenija piha 0,0. Z njo voznikom sporočamo, da alkohol ne spada za volan, da so opiti vozniki nevarni vozniki, posledice nepravilne odločitve voznika pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi pa bodo čutili tudi sopotniki, drugi udeleženci v prometu in žal prepogosto tudi voznikovi najbližji. Zato v akciji ozaveščamo prebivalce Slovenije o pasteh prekomernega pitja alkohola, voznike pa nagovarjamo, naj, če niso trezni, ključe vozil raje prepustijo drugim ali si zagotovijo varen prevoz.

Akcija Slovenija piha 0,0 se pričenja 6. novembra, ko bodo policisti vse do konca tedna oziroma do 12. novembra poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov in preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vozniki, ki bodo »napihali 0,0«, pa bodo prejeli letak z možnostjo pridobitve vstopnice za tradicionalni koncert Policijskega orkestra z glasbenim gostom Hamom, ki bo 6. decembra v Kinu Šiška v Ljubljani.

Akcijo ozaveščanja o škodljivih posledicah alkohola bodo v medijih in na družbenih omrežjih nadaljevali še cel mesec november. Možnosti za pridobitev vstopnic so razširili in jih namenili tudi sledilcem na Facebook strani Slovenija piha 0,0. V okviru vsebin o pasteh in škodljivosti prekomernega pitja alkohola bodo predstavili podatke in mnenja strokovnjakov o škodljivosti alkohola ter zbirali razmišljanja in komentarje na vprašanja o vzrokih velike prežetosti družbe z alkoholom. Tako bodo tudi med sodelujoče razdelili kar nekaj parov vstopnic za koncert Slovenija piha 0,0.

Alkohol deluje opojno, povzroča zasvojenost in škoduje zdravju. Škoda prekomernega pitja se kaže na vseh področjih našega življenja, še posebej pa v cestnem prometu, ko alkohol in druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Za varnost v prometu smo odgovorni vsi udeleženci, zato skupaj izberimo pravo odločitev in poskrbimo, da bo tudi v času martinovanja Slovenija pihala 0,0! To so sporočili iz policije. (konec)