02.11.2023 ob 14:17
Deli članek
Pubec vabi na pokušino mladih vin

Maribor (MOREL)- Salon štajerskih mladih vin Pubec - najodmevnejši vinski dogodek tik za mariborskim martinovanjem bo letos v štajerski prestolnici potekal že osmič, v glavnem mestu Slovenije pa petič. Sodelovanje, ki je temelj projekta, pa klene štajerske vinarje povezuje v celoto že 9 let in tako ostaja ena izmed redkih tovrstnih zgodb, kjer želijo vinarji z ramo ob rami s promocijo mladih vin povečati njihovo ter Štajerske kot, vinorodnega okoliša, tako doma kot v tujini. Uradni začetek prodaje štajerskega mladega vina Pubec je 27. november 2023.

Glavni cilji projekta tudi po devetih letih ostajajo povezovanje, promocija in povečanje prodaje.

Blagovna znamka Pubec – Štajersko mlado vino je bila osnovana s ciljem predstavitve odličnih štajerskih vinarjev na slovenskem trgu skozi produkt mladega vina. S povezovanjem le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. Skupni nastopi na trgih in predstavitvah so ključ promocije, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, s celoletnimi marketinškimi in komunikacijskimi aktivnostmi pa se dvigujeta konkurenčnost in prepoznavnost štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

Vinarji, povezani v projekt, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa mlado vino Pubec, tudi zaradi odmevnosti, pogosteje naročijo v gostinskih lokalih, kupijo v trgovinah ter umestijo med poslovna darila. Dogodek je v osmih letih projekta postal pomemben del družbenega dogajanja in povezuje Festival Stare trte ter martinovanje v strnjeno dogajanje, posvečeno Stari trti, vinu in kulinariki. 

Pomemben vidik sodelovanja pa je tudi javno-zasebno partnerstvo z Zavodom za turizem Maribor. V javnem zavodu tovrstne pobude podpirajo in se s svojim delovanjem tudi sami trudijo dvigniti nivo vinskih prireditev, ki stremijo k edukaciji uporabnika ter mu v stičiščih, kot je Hiša Stare trte, poskušajo predstaviti in odkriti pomembnost vinarstva na Štajerskem.

Od 27. novembra bo 18 mladih štajerskih vin Pubec tudi v prodaji.
Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinogradnike. Pubeci 2023 so Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jarc, Vina Jaunik, Vino Krajnc, Vino Leber, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino, Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

Leonida Gregorič, vodja laboratorijev pri KGZS Maribor, ki vsa leta bdi nad kakovostjo štajerskih mladih vin Pubec, poudarja: »Leto 2023 je znova nekaj posebnega. Cvetenje je bilo kasnejše, kot v prejšnjem letu zato so tudi letošnje trgatve potekale nekoliko kasneje. Vreme nam je skozi celo poletje nagajalo z ekstremi, od toče točo in močnega dežja, do suše.
Na zavodu, kjer spremljamo dozorevanje grozdja, ugotavljamo, da na določenih legah, določene sorte dosegajo dobro kakovost. A so vseeno izzivi pridelovalcev, kletarjev in enologov letos precejšnji. Znanje bo tisto, ki bo odločilno pri doseganju kakovosti, kot smo jo pričakovali«.

Z osmim salonom obeležuje projekt Pubec devet let uspešnega povezovanja štajerskih vinarjev. Deveto leto Pubeca pa obiskovalcem predstavlja tudi novo lokacijo. Letos bodo vinarji svoja vina predstavili na novi, butični lokaciji v Minoritski cerkvi. Vinarji, kulinarika in dobra glasba na pokušnjo vin, ki nosijo letnico 2023, vabijo v petek, 3. novembra, med 17. in 22. uro.

Borut Cvetko, organizator in pobudnik projekta Pubec, o letošnji sezoni in dogodku: »Veseli me, da tudi letos pri Pubecu ponovno sodeluje kar 18 štajerskih vinarjev, kar pomeni, da so projekt prepoznali kot pravo priložnost, za najboljšo promocijo štajerskega vina. Ta so letos prav tako dobra, ne glede na izzive, ki smo jih imeli s slabim vremenom. Štajerska steklenica Pubec je tista dišeča, sveža in pa seveda mlada, takšno, kot si štajersko mlado vino predstavljamo. Mariborski dogodek Pubec je ponovno dobrodelen in bomo od vsake vstopnice, 1 € namenili za dobrodelne namene društvu za otroke z motnjami v razvoju, Namesto pike vejica«.
Pubeci pa bodo letos, petič, ponovno osvajali tudi Ljubljano in se s tem predstavili tudi publiki v osrednji Sloveniji. Domicil Pubeca ostaja Festivalna dvorana, kamor vas vabijo v sredo, 8. novembra med 17. in 22. uro.

Čudovit ambient Plečnikove Festivalne dvorane, 18 vinarjev, oba dogodka pa bo pospremila odlična štajerska kulinarika, pripravljena na inovativen način izpod spretnih prstov kuharskih mojstrov mariborske restavracije Bro Sis in seveda glasba štajerskega Chizz banda. (konec)