24.05.2024 ob 09:44
Deli članek

Rogaška Slatina (MOREL)- »Stolp Kristal ni samo ponos Občine Rogaška Slatina, to je tudi ponos vse Slovenije,« na sinočnem uradnem odprtju najvišjega stolpa in stavbe v Sloveniji navdušenja ni skrival župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič. V višino meri 106 metrov in bo obiskovalcem omogočal doživetje vse dni v letu, neodvisno od vremenskih razmer in letnega časa. Odprtje so popestrili s koncertom Nine Pušlar, nastopom učiteljev glasbene šole Rogaška Slatina in domačini Slovenski zvoki. Na otvoritvi je bilo več kot 2.000 obiskovalcev. Od tega se jih je v štirih urah povzpelo na vrh Stolpa Kristal 1.100.

Z dvigalom pridete na vrh v 34 sekundah. Med drugim je župan več tisoč zbranim dejal: »Stolp je grajen iz več kot 2600 m3 betona in je na vrhu v obliki kristala, ki pooseblja zgodovino Rogaške Slatine ter je narejen iz več kot 500 m2 steklenih površin. Realizirali smo največjo investicijo v 30-letni zgodovine naše občine.«

Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem iz ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je dejala, da so občanke in občani lahko na stolp ponosni in dodala: »Fantastično ste znali povezati svojo tradicijo, svoje znanje z drznostjo, ki je v teh časih še kako potrebna.« Zaželela jim je, da bodo s to mojstrovino pritegnili in privabili čimveč gostov.

Stolp Kristal je edini stolp s kavarno na vrhu in edini v državi, ki omogoča interaktivne vsebine. Razgledni stolp Kristal ima pritličje z info točko in prodajalno s spominki, na 96 metrih je kavarna s 40 sedišči, razgledom vse naokoli in adrenalinsko hojo po prosojnih tleh, na 100 metrih je panorama za mirnejše razgledovanje okolice in možnost virtualnega doživetja »Let s Pegazom«. Na 104 metrih je zadnja postaja z odprto teraso na prostem.

Prostori na vrhu stolpa lahko naenkrat sprejmejo do 150 obiskovalcev. V okviru zunanje ureditve ob stolpu je tlakovan trg površine 740 m2. Skupna neto tlorisna površina objekta, vključno s strešno teraso, meri 582 m2. Do vrha vodi 594 stopnic in dvigalo. V petih prodajnih hiškah na trgu pred stolpom se bodo predstavljali lokalni ponudniki. Ob trgu je parkirišče za 51 osebnih vozil in 2 avtobusa ter javna izposojevalnica koles.

Izvedbeni del projekta Stolp Kristal Rogaška Slatina se je pričel z gradnjo spomladi leta 2022, trajal je dve leti. Realizirana vrednost projekta znaša pet milijonov evrov, od tega je dva milijona evrov prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, razlika pa je zagotovljena iz lastnih virov Občine Rogaška Slatina in s pomočjo donatorjev. To je sporočila Polona Golob Kovačič. (konec)