15.11.2023 ob 10:51
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- V Novi Gorici je potekal jubilejni 70. Gostinsko turistični zbor Slovenije, v Litvi pa mednarodno tekmovanje turističnih in hotelirskih šol AEHT. Obeh tekmovanj v gostinskih, turističnih in slaščičarskih kategorijah so se udeležili tudi študenti in študentke ter dijakinje in dijaki BIC Ljubljana iz višješolskega programa gostinstvo in turizem ter srednješolskega programa slaščičar/ka. Skupno so prejeli pet zlatih medalj, eno zlato priznanje, dve srebrni in eno bronasto medaljo.

Na 70. gostinskem turističnem zboru na tekmovanju v mešanju pijač sta dobila Aljaž Resnik (študent BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem)  zlato medaljo in Katja Fortuna (študentka BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem)  srebrno medaljo, ki sta delovala pod mentorstvom predavatelja Boštjana Humskega.

Na tekmovanju v pripravi in postrežbi kave, kategoriji mladinci je Zoja Razpotnik (študentka BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem) osvojila zlato medaljo in postala absolutna zmagovalka tekmovanja z največ osvojenimi točkami. Delovala je pod mentorstvom Boštjana Humskega in Polone Vesel.

Na tekmovanje priprave jedi po naročilu je Domen Krže (študent BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem) dosegel  srebrno medaljo in se vrstil v finale kategorije MAGIC BOX, kjer je osvojil 1. mesto in dobil zlato medaljo. V skupnem seštevku je postal tudi absolutni zmagovalec med mladinci in osvojil glavno nagrado sponzorja TUŠ C&C. Deloval je pod mentorstvom Neli Selan in Andreja Molka.

V kategoriji profesionalnih hotelskih receptorjev je Filip Bjelanović (študent BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem) dobil zlato priznanje. Deloval je pod mentorstvom Vesne Loborec.

Na ekipnem tekmovanju dijakov srednjih živilskih šol – slaščičarstvo sta Tinkara Polenc in Tomi Poljak (dijaka BIC Ljubljana, Živilske in naravovarstvene šole v programu slaščičar/ka) pod mentorstvom Lidije Jenko sta osvojila zlato medaljo. Hana Šinko in Pitchaya Bunmak (dijakinji BIC Ljubljana, Živilske in naravovarstvene šole v programu slaščičar/ka) pod mentorstvom Gorazda Potočnika pa sta dosegli bronasko medaljo.

Na 36. mednarodnem tekmovanju združenja AEHT (Evropsko združenje hotelskih in turističnih šol) v Litvi, kjer je tekmovalo 391 tekmovalcev v 12 kategorijah, je Lea Juha pod mentorstvom predavateljice Vesne Loborec osvojila zlato medaljo v kategoriji hotelske recepcije, in je premagala kar 20 tekmovalnih ekip.

AEHT je mednarodna nevladna organizacija (NVO) s posvetovalnim statusom pri Svetu Evrope. Glavni cilj združenja je povezovanje med evropskimi hotelirskimi in turističnimi šolami. Združenje je bilo ustanovljeno leta 1988 na pobudo Jean-Paula Bernarda in Martina Bruderja, vodje, oziroma namestnika vodje hotelske in turistične šole Strasbourg-Illkirch v Franciji. Ob ustanovitvi leta 1988 je AEHT sestavljalo 24 šol iz 16 evropskih držav. Z leti se je precej povečalo in ima zdaj približno 400 članov, z nacionalnimi predstavniki AEHT v 40 evropskih državah.

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana je danes eden izmed desetih največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru 9 srednješolskih in 2 višješolskih izobraževalnih programov in več kot 70 krajših programov usposabljanj omogočamo dijakom, študentom in odraslim udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma.

V centru se izobražuje 3000 dijakov, študentov in odraslih udeležencev. V okviru BIC Ljubljana delujejo Gimnazija in veterinarska šola, Živilska in naravovarstvena šola, Višja strokovna šola in Medpodjetniški izobraževalni center.Usposabljajo strokovne delavce v podjetjih ter prehranskih in gostinskih obratih. Organiziramo slaščičarske, pekovske, kuharske, veterinarske in računalniške tečaje ter kulinarične delavnice za otroke. Kakovost izobraževanja in delovanja je njihova temeljna usmeritev, zato dijakom, študentom in odraslim udeležencem izobraževanja nudijo najboljše pogoje za izobraževanje in doseganje kakovostnih učnih izidov.

Plodno delujejo tudi na področju mednarodne mobilnosti. Vzpostavili so karierni center, ki dijakom in študentom pomaga pri korakih pri njihovem nadaljnjem izobraževanju ali zaposlitvi. Zaposlene spodbujajo in jim omogočajo strokovno izpopolnjevanje in jim zagotavljajo odlične delovne pogoje. Mnogo pozornosti namenjajo zadovoljstvu zaposlenih, saj uporabljamo certifikat in naziv Družini prijazno podjetje, Certifikat zdravju prijazna organizacija in tudi družbeni odgovornosti, saj od leta 2020 uporabljamo tudi certifikat Družbeno odgovoren delodajalec. Vključujejo se v okolje s številnimi aktivnostmi, različnimi projekti in lastnimi dejavnostmi. Organizirajo mednarodno strokovno konferenco Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju.

V svoji trgovini KRUHarije in CUKRnije okoliškim prebivalcem ponujamo slaščičarske in pekovske izdelke, ki jih pripravimo v lastni pekarni in slaščičarni, od leta 2014 pa upravljamo tudi čajnico Primula, ki se skriva v Botaničnem vrtu. Na BIC Ljubljana od leta 2015 deluje prva Šolska veterinarska ambulanta v Sloveniji.  Oktobra 2015 so odprli Center kulinarike in turizma KULT316, ki predstavlja edinstven in reprezentativen primer sodobnih izobraževalnih praks na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. Novi prostori študentom in dijakom omogočajo pridobivanje praktičnih izkušenj v realnih učnih okoljih, saj so odprti tudi za širšo javnost. Sodobno opremljeni prostori so primerni za izvedbo različnih dogodkov. Predstavljajo se z demonstracijsko kuhinjo, učno kuhinjo, učno hotelsko sobo, konferenčno dvorano, vinsko kletjo, informacijsko točko, restavracijo in kavarno. Od leta 2016 v njihovih prostorih deluje tudi prva šolska mikropivovarna, od leta 2017 prva šolska turistična agencija. Leta 2019 so ustanovili novo spletno mesto in blagovno znamko kulinaricna-dozivetja.eu, ki ponuja recepte, bloge o kulinarični dediščini in zanimivosti od Panonije do Jadrana. V letu 2020 so dijakom v programu naravovarstveni tehnik ponudili tudi novo, leseno in skoraj nič energijsko šolsko stavbo, EkoHišo BIC Ljubljana. Leta 2022 so pričeli upravljati prenovljeno kavarno Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Kafe FGG. 

Novembra 2020 so kot prva šola v Sloveniji prejeli nagrado Evropske komisije Vet Excellence Award, ki je BIC Ljubljana v kategoriji odličnost v poklicnem in strokovnem izobraževanju in usposabljanju uvrstila v sam vrh inovativnega poklicnega in strokovnega  izobraževanja in usposabljanja v Evropi.

Decembra 2020 so prejeli tudi državno nagrado za izjemne dosežke na področju šolstva za leto 2020. 1. Septembra 2023 se je enota BIC Ljubljana, Živilske šole preimenovala v Živilsko in naravovarstveno šolo. To je sporočila Nina Meh Savić.(konec)