01.01.2024 ob 09:52
Deli članek
V silvestrski noči veliko dela za dežurne v UKC Ljubljana

Ljubljana (MOREL) – »V porodnišnici (KO za perinatologijo) Ginekološke klinike UKC Ljubljana sta se v letu 2024 doslej (natančneje do 6. ure zjutraj) rodila dva otroka: en deček in ena deklica. Prvi otrok, deček, je prijokal na svet ob 00:06 (šest minut po polnoči), nato mu je ob 04:11 sledila še prva deklica. Sicer pa smo v največji slovenski porodnišnici na silvestrovo, 31. 12. 2023, zabeležili 12 porodov, od tega sedem dečkov in pet deklic. V letu 2023 je bilo pri nas skupno 4.647 porodov, od tega 21 parov dvojčkov,« je povedala Tadeja Črnilec. Pod porodno težo 1.000 gramov se je v Porodnišnici Ljubljana v letu 2023 rodilo 34 otrok. Najlažja med njimi je bila deklica, ki je ob porodu tehtala 480 gramov, danes, pri 127 dneh, ko še čaka na odhod domov, pa ima 2.870 gramov. Najtežji otrok, rojen v ljubljanski porodnišnici v letu 2023, je tehtal kar 5.250 gramov – gre za deklico, ki je na svet prišla s carskim rezom.

Dežurni na Pediatrični kliniki so imeli na silvestrsko noč obilico dela v sprejemni urgentni ambulanti, saj je bilo pregledanih 30 otrok. Klinika je bila sicer po besedah Maje Česen Mazić, relativno prazna in mirna, razen na KO za pulmologijo. Najbolj pa jih je razveselilo dejstvo, da so obravnavali samo dva otroka v alkoholnem opoju. »Tistim najbolj bolnim smo omogočili praznovanje z družino, kjer je bila možna izolacija, tudi na KO za otroško onkologijo in hematologijo,« je sklenila sogovornica in dodala, da se s strehe Pediatrične Klinike zelo lepo vidi ognjemet z Ljubljanskega gradu.

Na Internistični prvi pomoči Interne Klinike UKC Ljubljana je bilo v preteklih 24 urah obravnavanih 53 bolnikov, od tega v nočni izmeni z 31. 12. na 1. 1. kar 31, je poročala Sara Kladnik, dipl. m. s. Silvestrska noč je bila zelo pestra, obravnavali so štiri zastrupitve z alkoholom in prepovedanimi substancami, veliko zahtevnih urgentnih ambulant v zvezi s srčnimi motnjami, en bolnik je bil zaradi življenjske ogroženosti premeščen v enoto za intenzivno medicino, en bolnik pa je zaradi septičnega šoka preminil. Opravili so veliko urgentnih preiskav (CT, RTG, odvzemi krvi). Ob prihodu dnevne ekipe je na hodniku čakalo 22 pacientov, večina na prosto posteljo na internih oddelkih.

V Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so v zadnjih 24 urah (od 7. ure 31. 12. 2023 do 7. ure 1. 1. 2024) pregledali in oskrbeli 152 poškodovancev, od tega po 57 po 19. uri. Opravili so 38 malih operativnih posegov in tri velike, 16 pacientov so oskrbeli v mavčarni, 18 jih je potrebovalo hospitalizacijo na KO za travmatologijo. Med poškodovanci je bilo tudi sedem udeležencev v pretepu, štirje smučarji in štirje z opeklinami ter dva poškodovana v prometni nesreči.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana po besedah dežurne zdravnice, specializantke infektologije Veronike Braune Kozjek, dr. med., na »najdaljšo noč v letu« ni bilo večjih odstopanj od siceršnjih noči, saj so na gnečo in polne hodnike že navajeni. V njihovi urgentni ambulanti je bilo pregledanih 17 bolnikov, sedem pacientov je bilo sprejetih na kliniko, največ zaradi okužbe s covid-19.

 

V Službi za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike so imeli na silvestrovo 23 pregledov, od tega so jih hospitalizirali osem. Od polnoči naprej so oskrbeli še štiri nujno napotene paciente, od katerih en potrebuje nadaljnje zdravljenje na kliniki.

Reševalne ekipe Reševalne postaje UKC Ljubljana so v noči na 1. 1. 2024 od 19.00 do 6.30 opravile 66 intervencij, od tega je bilo 27 nujnih in 39 nenujnih voženj. Obravnavali so 44 pacientov z obolenji internistične narave, pet poškodovancev in opravili nekaj nenujnih reševalnih prevozov, je poročal vodja izmene Marko Mustar. V poročilo sicer niso vključene intervencije, ki so jih opravile službe, ki so zagotavljale zdravstveno varstvo na prireditvah. To je sporočila enota za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.(konec)