07.06.2024 ob 08:05
Deli članek
Začenja se prenova Hiše Najstarejše trte

Hiša Najstarejše trte

 

Maribor (MOREL)-  Na prenovljenem mariborskem Lentu bo v prihodnjih mesecih nove podobe deležna tudi Hiša Najstarejše trte. Zavod za turizem Maribor bo v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter Mestno občino Maribor prenovil notranjost ene od najbolje obiskanih turističnih znamenitosti v mestu, ki je od odprtja v aprilu 2007 do danes naštela okoli 750.000 domačih in tujih turistov. V središču prenovljenega prostora bodo štajerski vinarji in njihova odlična vina, glavna cilja prenove pa sta izboljšanje obiskovalčeve izkušnje in ozaveščanje o kulturi pitja vina. Predstavitve 450-letne zgodbe Guinnessove rekorderke in vinske degustacije bodo od 1. julija izvajali na nadomestni lokaciji, v bližnji Kulturni četrti Minoriti.

Celotna vrednost prenove je 715.934,04 EUR z DDV; pričakovana višina sofinanciranja s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (iz naslova Javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah) znaša 328.669,46 EUR, s strani Mestne občine Maribor pa 381.138,58 EUR z DDV. Zaključek prenove je načrtovan v jeseni 2024.

Najstarejša trta na svetu je najbolje obiskana turistična znamenitost v Mariboru, ki jo je v letu 2023 obiskalo 36.211 gostov (od tega 21 % domačih in 79 % tujih), kar je za 14 % več kot v letu 2022. Hkrati je Hiša tudi vinoteka z več kot 200 vinskimi etiketami okoli 50 lokalnih vinarjev in prireditveni prostor za vinsko-kulinarične večere in protokolarne dogodke, ki jih v štajerski prestolnici posvečajo Guinnessovi rekorderki. Njene potomke rastejo na štirih svetovnih kontinentih - 150 jih je mesto Maribor do sedaj podelilo v Sloveniji in 102 na tujem.

Prenova notranjosti Hiše Najstarejše trte bo vključevala gradbeno-obrtniška dela, prenovo električnih in strojnih inštalacij ter digitalizacijo prostora. Poleg tega bodo uredili WC za invalide, z menjavo oken poskrbeli za naravno svetlobo in postavili mizo za vinske degustacije. V središču prenovljenega prostora bodo štajerski vinarji in njihova odlična vina (vinske degustacije bodo po novem potekale sede, za interaktivno spoznavanje lokalnih vin bodo na voljo tablični računalniki z aplikacijo), v prostoru bo nameščena tudi ambientalna multimedijska oprema. Cilja projekta sta izboljšanje obiskovalčeve izkušnje in dvig kulture pitja vina.

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor: "Gre za nujno potrebno trajnostno prenovo, ki bo izboljšala funkcionalnost, varnost in kakovost Hiše Najstarejše trte. Na tak način si želimo dvigniti kakovost ponudbe območja ter pritegniti še več obiskovalcev. Novo razviti turistični produkti in dodatna ponudba bodo omogočili povečanje kakovosti doživljanja destinacije pri turistih in lokalnem prebivalstvu. Prenova predstavlja trajnostno preoblikovanje Hiše Stare trte kot javne turistične infrastrukture z vgradnjo trajnostne opreme, pa tudi izboljšanje funkcionalnosti, varnosti in kakovosti, s čimer se povečuje kakovost storitev in doživetij turistov."

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: "Nobenega dvoma ni, kaj najstarejša trta na svetu pomeni za Maribor. Ni le simbol našega mesta, ampak vse bolj uveljavljena ikona slovenskega turizma. Do danes smo v Hiši gostili okoli 750.000 obiskovalcev, izvedli preko 30.000 vinskih degustacij in organizirali več kot 400 dogodkov. A želimo še več obiskovalcev s še boljšo izkušnjo! To bomo dosegli s prenovljeno podobo in ponudbo Hiše Najstarejše trte, ki je eden zadnjih kamenčkov v mozaiku revitalizacije Lenta, kot tudi ambicij, ki sem si jih za štiriletno obdobje zastavil skupaj z ekipo in našo ustanoviteljico Mestno občino Maribor."

Boris Hriberšek, gradbeno-obrtniška dela, Kograd IGEM d.o.o.: "Veseli nas, da smo uspeli pridobiti ta pomemben projekt za Maribor in da bomo del te pomembne zgodbe tudi mi. Izvedli smo že podobne projekte, tudi bližnji Muzej najstarejše trte na svetu. Z deli na objektu bomo pričeli v mesecu juliju. V prvem mesecu zna biti malo bolj hrupno, saj bomo izvajali rušitve in groba gradbena dela. Nadalje pa se pričnejo izvajati obrtniška dela, obnova tlakov in sten, ki niso tako moteča za okolico. V zadnji fazi se izvede montaža opreme, svetil in ostalih instalacijskih elementov, ki jih bomo danes pričeli usklajevati in nato izvajati opremo v naši proizvodnji. Takoj bomo naročili vse potrebne materiale, da bo objekt zaključen do konca meseca oktobra, kot je naša pogodbena zaveza."

Stojan Skalicky, arhitekt, Arhisol, d.o.o.: "Koncept prenove Hiše Najstarejše trte izhaja iz želje, da se najstarejša trta na svetu predstavi na najboljši možen način. Zasnova opreme Hiše temelji na tem, da so stare organske zidane strukture v svetlih belih tonih, medtem ko je nova oprema ortogonalna in temne barve. Na ta način pridejo do izraza vsi raznobarvni in leseni prodajni, degustacijski in razstavni eksponati ter obstoječi mozaik. Tla so predvidena v temnem tonu brez fug, s čimer bo mozaik še bolje predstavljen. Kot posebnost smo predvideli, da je notranjost dopolnjena s cepiči modre kavčine. S ciljem preoblikovanja oz. nadgradnje izvajanja obstoječih dejavnosti v hiši - vinoteka, prostor za degustacije za različno velike skupine, izboljšani pogoji za pripravo kulinaričnih spremljav ter multimedijski prostor z digitalnimi vsebinami - smo v projektu predvideli transparentna okna in tako notranjost vizualno povezali z zunanjim dogajanjem na Lentu in pri Najstarejši trti."

To so sporočili iz Zavoda za turizem Maribor. (konec)